Yas Nedir?
Yas, bireyin hayatındaki önemli bir kişiyi, eşyayı, durumu ya da evcil hayvanını kaybetmesi sonucu deneyimlediği evrensel ve doğal tepkilerdir. Zorlayıcı ve stresli bir süreç olabilir ancak yas, hastalık olarak ifade edilmemelidir. Yas sürecinde gösterilen tepkiler bireyden bireye farklılık göstermektedir. Bununla birlikte, bir grup ortak bedensel, bilişsel, duygusal ve davranışsal belirtiler de görülebilmektedir. Ayrıca travmayla bağlantılı olabilmektedir.
Travmatik olaylar, bireyi bilişsel ve duyusal açıdan etkilemektedir. Yaşanan olayların yoğun hissedilmesi ve olağan dışı kabul edilebilmesi mümkündür. Bunun nedeni kişinin deneyimlediği olumsuz olayın şiddetli/ağır olması ve bireyin bununla başa çıkamamasıdır.
Tedavi
Travma ve yas tedavisinde kullanılan çeşitli psikoterapi çeşitleri vardır. Bunla içerisinde etkisi yüksek yöntemlerden olan “Eye Movement Desensitization and Reprocessing”, (EMDR) bir psikoterapi yöntemidir. Türkçeye “Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” olarak geçmiştir. Terapi süreci boyunca zihnimizdeki anılara ait olumsuz duygular ve bilgiler yeniden işlenmektedir.
EMDR terapisine göre rahatsızlıkların (olumsuz duygu, düşünce ve davranış vb) arkasında uyum, işlev bozucu, işlenmeden depolanmış bu tür anılar yatar. Kişinin kendisi ile ilgili olumsuz düşünceleri, olumsuz duygusal ve somatik tepkileri, problemin kendisi değil bugünkü dışavurumlarıdır.
Olumsuz inanç örneği; ‘ben akılsızım’
Olumsuz duygusal tepki örneği; ‘rezil olma korkusu’
Olumsuz somatik tepki örneği; ‘sınavdan 1 saat önce gelen karın ağrısı’
EMDR terapisi kişinin yaşadığı olumsuz semptomların rahatsız ediciliğinin etkisini azaltmaya ve nötrlemeye yarar. Böylece yaşanan olumsuz duygular, bireyin zihnini meşgul etmeye başlar. Dolayısıyla bu da bireye daha fazla zarar vermemeye başlar.
Bu terapide, en önemli nokta bireyi rahatsız eden anıların ve duyguların nötrlenmesidir. EMDR terapisi, travma ve yas gibi konularda yaygın olarak çalışılmaktadır. EMDR terapisi ile hem semptomlar ortadan kalkar hem de kişiye kazandırılan yeni pozitif bakış açısı, kişisel gelişimine ve sosyal çevresine de olumlu yönde etki sağlar.
Yas hakkında bilgi almak için Nişantaşı Bi’Şey Seans Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin uzman ekibine ulaşabilir ve sorularınıza cevap alabilirsiniz.
Bize ulaşmak için;
0(212) 231 94 94
0(552) 156 94 94
iletişim numaralarını arayabilirsiniz.
*Blog yazılarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.