Ani ve beklenmedik bir şekilde meydana gelen, kişinin günlük düzenini bozan, dehşet ve endişe veren olayların yarattığı etkilere psikolojik ve bilimsel olarak ne denir? Gelin hep birlikte öğrenelim.
Travma Nedir?
Başka bir deyişle birey yaşama karşı gerçek bir riske maruz kalmışsa, fiziksel bir zararla karşılaşmışsa bu durumu psikolojik travma yaşantısı olarak tanımlayabiliriz. Böyle durumlarda korku, çaresizlik, dehşet ve panik olma hali gözlemleyebiliriz.
Nasıl Ortaya Çıkar?
Hem tek seferlik olaylar hem de tekrarlayan durumlar tetikleyici olabilir. Aynı duruma maruz kalan iki bireyden biri için bu durum travmatik olabilirken, diğer birey bu durumu hayatını tehdit eden bir faktör olarak görmediğinden psikolojik olarak hiç etkilenmeyebilir. Çünkü travma durumu yaşayan kişinin algısına ve değerlendirmesine göre şekillenir.
Belirtileri Nelerdir?
Travmatik deneyimin ardından ortaya çıkabilecek bazı belirtiler vardır. Kişilerin aşırı gerilim ve öfke olması buna örnektir. Kişiler ışık, ses gibi uyaranlardan rahatsızlık duyabilir. Ayrıca düzensiz uyku ya da tekrarlayan rahatsız edici rüyalar bir diğer etkendir. Bu tür durumlar travmatik deneyimi ortaya çıkartan belirtilerdendir. Günlük yaşama dair detayları kaçırabilirsiniz. Sosyal ilişkilerinizde ise eskisi gibi verim alamayabilirsiniz.
Çözüm Yolları Nelerdir?
Travmatik deneyimin ardından stres tepkilerinin şiddeti gittikçe artabilir. Kişiyi rahatsız edecek boyutlara ulaşabilir. Bu durum azalmıyorsa psikolojik desteğe başvurunuz. Travmatik deneyimin ardından Akut Stres Tepkisi, Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), Travmatik Yas, Depresyon, Alkol-Madde Kullanımı vb. gibi kişiyi olumsuz etkileyebilecek tablolar ortaya çıkabildiği için bir uzman eşliğinde çalışmayı sizlere öneriyoruz.
Daha fazla bilgi almak için Nişantaşı Bi’Şey Seans Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin uzman ekibine ulaşabilir ve sorularınıza cevap alabilirsiniz.
Bize ulaşmak için;
0(212) 231 94 94
0(552) 156 94 94
iletişim numaralarını arayabilirsiniz.
*Blog yazılarımızı sadece bilgilendirme amacıyla yazıyoruz. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.