Tıbbi literaratürde daha yaygın kullanım şekliyle obsesyonlar, ya da takıntı denilen durum, kişiyi rahatsız eden, tekrarlayıcı ve zorlayıcı düşünceler, duygu veya dürtülerdir. Ancak halk dilinde düşünce takıntısı, takıntı hastalığı ve vesvese gibi tabirlerin karşılığı olarak bilinmektedir.
Takıntı nedir?
Kişileri rahatsız eden bu durumda bulunan kişiler çoğunlukla obsesyonunun mantıksız olduğunun farkındadır ancak yine de zihninden atmakta zorlanır. Çoğunlukla takıntılara kompülsiyon (zorlantı) dediğimiz bazı davranışlar eşlik eder. Kompülsiyonlar, kişinin takıntısından kaynaklanan sıkıntıyı gidermek için ona istinaden yaptığı veya yapmak zorunda hissettiği tekrarlayan davranışlar veya düşünceleredir. Bu nedenle takıntı olarak bilinen bu durum psikiyatride obsessif-kompülsif bozukluk olarak da bilinmektedir.
En çok hangi türde takıntılar olur?
En çok rastlanan obsesyon bulaşma ve buna mukabil ortaya çıkan temizlenme kompülsiyonudur. Kişi günün büyük bir kısmını yıkanarak geçirir. Hastalık bulaşma korkusuyla dışarı çıkmayıp kendini izole ederek evde geçirebilir. Sıklıkla rastlanılan bir diğer takıntı şüphe (soba açık mı?, kapı kilitli mi?, her şey yerli yerinde mi? hata yaptım mı?) gibi durumlardır. Bu şüpheler ise kontrol kompülsiyonuyla beraberdir.
Örneğin kapının kilitli olup olmadığını kontrol etmek için defalarca eve geri döner. Işığın açık kalıp kalmadığını kontrol için defalarca yataktan kalkar. Verilen bir işi hatasız yapıp yapmadığından emin olmak adına aynı yazı yüzlerce kez kontrol eder. Bazı sözlerin söylendiğinden emin olana kadar defalarca tekrar eder. Bunların dışında birçok obsesyon olabilir. Örnek vermek gerekirse cinsel, dini takıntılar (günahkar mıyım, değil miyim?) verilebilir. Ayrıca kötü bir şey yapacağından korkma takıntısı, kontrolü kaybedebileceğinden korkmak, her şeyin yerli yerinde ve düzgün (simetrik) olması takıntıları da klinikte sık görülen takıntılardan biridir.
Takıntılı düşünce nasıl geçer?
Eğer takıntılı düşünceleriniz olduğunu ve bunların günlük hayatınızı olumsuz etkilediğini düşünüyorsanız bir psikolog desteğine başvurabilirsiniz. Psikologlar alanında uzmanlaşmış, sizin için en uygun yöntemler hakkında eğitim almış kişiler olarak duygu, düşünce ve davranışlarınıza yön vermeniz konusunda sizlere eşlik edecektir.
Takıntılar hakkında bilgi almak için Nişantaşı Bi’Şey Seans Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin iletişim sayfasından uzman ekibine ulaşabilir ve sorularınıza cevap alabilirsiniz.
Bize ulaşmak için;
0(212) 231 94 94 dahili numarasından
0(552) 156 94 94 cep numarası üzerinden
iletişim numaralarını arayabilirsiniz.
*Blog yazılarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.