Bi'Şey Seans

Sosyal Fobi

Birçok insan günlük hayatında kaygı hissedilebilir. Ancak sosyal fobisi olan birey endişe duydukları durumdan öncesinde, sırasında ve sonrasında da aşırı derecede endişe duymaktadır.

Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal anksiyete olarak da adlandırılan sosyal fobi, sosyal ortamlara veya durumlara karşı olan korku ve endişedir. Bireylerin genç yaşlarında ortaya çıkabilen bu rahatsızlık bireyin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bazı bireylerde bu rahatsızlık belli bir yaştan sonra geçmeye başlarken bazıları ise bir destek alarak sağlığına kavuşabilmektedir.

Sosyal Fobinin ortaya çıkmasının nedenleri nelerdir?

Diğer birçok rahatsızlık gibi sosyal fobi de hem genetik hem de çevresel faktörler sonucu ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca ailede bu durumu yaşayan birisinin olması, yaşanan olumsuz deneyimler, bireyin içe kapanık ve utangaç mizacı, dikkat çekici bir duruma veya görünüme sahip olmak sosyal fobinin ortaya çıkmasını tetikleyebilmektedir.

Sosyal Fobi belirtileri nelerdir?

Bireyde yalnızca utangaçlık ve içe kapanıklık olarak ortaya çıkmamaktadır. Bireyin günlük işlerini, özgüvenini, ilişkilerini, iş ve okul hayatını olumsuz etkileyen bir korkudur. Bireyin sosyal fobisi olduğuna dair bazı belirtiler şu şekildedir:

  • Tanımadıkları insanlarla iletişime geçmek, telefonda konuşmak, alışveriş yapmak hakkında endişe duyarlar.
  • Sosyal ortamlardan (iş yemeği, partiler, grup sohbetler gibi) kaçınırlar.
  • Utanç verici olduğunu düşündüğü bir durumdan dolayı kızarma, terleme gibi belirtileri yoğun şekilde yaşarlar.
  • Sürekli gözlemleniyormuş gibi hissederler.
  • Eleştirilmekten korktukları için göz teması kurmaktan çekinirler.

Ayrıca titreme, mide bulantısı, baş dönmesi, kas gerginliği gibi fiziksel semptomlar da yaşamak mümkündür.

Sosyal Fobi Nasıl Tedavi Edilir?

Sosyal fobinin tedavisi için birçok yöntem bulunmaktadır.

İlaçlar

Psikiyatriste danışarak alacağınız antidepresan ilaçlar ile sosyal fobinin etkileri azaltılmaktadır. Ancak 15 yaşın altındaki bireylere ilaçlı tedavi yapılmamaktadır.

Destek grupları

Sosyal fobiye ve diğer kaygı bozukluklarına sahip olan bireyler için çeşitli destek grupları ve çevrimiçi forumlar bulunmaktadır.

Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel Davranışçı Terapi olumsuz düşünce ve davranışları tanımaya ve değiştirmeye yardımcı olmaktadır. Bu terapi ile bireylerin yaşam kalitesini normale döndürmek mümkündür. Sosyal fobi için en uygun ve verimli tedavi yöntemi olan BDT, bir psikolog desteğiyle alınabilmektedir.

Sosyal Fobi hakkında bilgi almak için Nişantaşı Bi’Şey Seans Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin uzman ekibine ulaşabilir ve sorularınıza cevap alabilirsiniz.

Bize ulaşmak için;

0(212) 231 94 94
0(552) 156 94 94

iletişim numaralarını arayabilirsiniz.

*Blog yazılarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

 

 

 

Hola

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Randevu Alın!