Sanat Terapisi, aktif sanat yapma, yaratıcı süreç, uygulamalı psikolojik teori ve psikoterapötik bir ilişki içinde insan deneyimi yoluyla bireylerin, ailelerin ve toplulukların yaşamlarını zenginleştiren bütünleştirici bir mental sağlık mesleğidir.
Profesyonel bir sanat terapisti tarafından kolaylaştırılan Sanat Terapisi, toplumsal kaygıların yanı sıra kişisel ve ilişkisel tedavi hedeflerini de etkili bir şekilde destekler. Bilişsel ve duyusal-motor işlevleri geliştirmek, öz saygıyı ve öz farkındalığı geliştirmek, duygusal esnekliği geliştirmek, içgörüyü geliştirmek, sosyal becerileri geliştirmek, çatışmaları ve sıkıntıları azaltmak ve çözmek ve toplumsal ve ekolojik değişimi ilerletmek için kullanılmaktadır.
Sanat Terapisi nedir?
İlk olarak 1950’li yıllarda ortaya çıkan sanat terapisi, kişilerin hayal gücünü çeşitli sanat dallarını araç olarak kullanması ile ilişkilendirilmektedir. Sanat Terapisi, duygu ve düşüncelerin dışavurumu ve psikolojik rahatsızlıkları tedavi etmek gibi amaçlara hizmet etmektedir. Yaratıcı ifadenin, iyileşmeyi ve zihinsel esenliği teşvik edebileceği fikrine dayanan bir tekniktir.
Sanat terapisinin amacı nedir?
Amacı, kişilerin kendilerini ifade etmelerine yardımcı olmak için yaratıcı süreçleri kullanmaktır. Bunu yaparken kişisel iç görü kazanmanın ve başa çıkma becerileri geliştirmenin yeni yollarını bulmaktır. Ortaya bir sanat eseri koymak, başkalarının sanatını izlemek;
- insanların duygularını keşfetmelerine,
- öz farkındalık geliştirmelerine,
- stresle başa çıkmalarına,
- öz güvenlerini artırmalarına,
- sosyal beceriler geliştirmelerine yardımcı olmak için kullanılmaktadır (Farokhi, 2011).
Günümüzde birçok farklı zihinsel bozukluğu ve psikolojik sıkıntıları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Çoğu durumda grup terapisi, bilişsel-davranışçı terapi gibi psikoterapi teknikleriyle birlikte kullanılmaktadır. Sanat terapisine katılmak için bireylerin herhangi bir sanatsal yeteneğe sahip olmalarına gerekmemektedir (Farokhi, 2011). Çocuklar, gençler ve yetişkinler dahil her yaştan insan bu terapi ekolünden yararlanabilmektedir.
Sanat terapistleri kimlerdir?
Sanat terapistleri, geniş bir uygulama yelpazesinde her yaştan insanla çalışan üst düzey klinisyenlerdir. Etik standartlar tarafından yönlendirilen çeşitli ortamlarda farklı nüfuslarla kültürel açıdan çalışmaya hazırlar. Bireylerin değerlerini ve inançlarını onurlandıran sanat terapistleri, mental sağlık sorunlarıyla mücadele eden insanlarla olduğu gibi duygusal ve yaratıcı gelişim arayan bireylerle de çalışır.
Sanat terapisi nasıl çalışır?
Bütünleştirici yöntemler aracılığıyla sanat terapisi zihni ve bedeni yalnızca sözlü ifadeden farklı şekillerde meşgul eder. Görsel ve sembolik ifade, deneyime ses verir ve bireysel, toplumsal ve toplumsal dönüşümü güçlendirir.
Bi’Şey Seans bünyesinde çevrim içi ve fiziksel seans hizmeti veren psikologları incelemek ve randevu almak için tıklayınız.
Kaynak
Farokhi M. 2011. Hümanist Psikiyatride Sanat Terapisi. Procedia-Sosyal ve Davranış Bilimleri. 2011; 30: 2088-2092.
Amerikan Art Therapy Association, June, 2017. Erişim adresi: https://www.arttherapy.org/upload/2017_DefinitionofProfession.pdf