Birey panik atak gerçekleştiği sırada her ne kadar ölümcülmüş gibi hissetse de ölümcül değildir. Ancak yaşam kalitesini bir hayli olumsuz etkiler. Doğru uzmana ulaştığınız taktirde bu rahatsızlığın semptomlarının azaltılması mümkündür.
Panik Atak Nedir?
Bireyler hayatları boyunca stres kaynaklı olarak birkaç kez bu durumu yaşayabilir, stres etmenleri ortadan kalktığı zaman sona erer. Bu normaldir. Ancak sık sık gerçekleşen, tekrarlayan ve beklenmedik bir anda gelen panik ataklar oluyorsa o zaman panik bozukluk adı verilen rahatsızlık ortaya çıkmaktadır.
Panik Atak Belirtileri
Beklenmedik anlarda ve ortamlarda gerçekleşebilmektedir. Panik atak sırasında birey öleceğini, felç kalacağını, çevresindekilere zarar vereceğini düşünmektedir. Gece panik atakları belirtileri ise farklı seyredebilmektedir. Ancak belirtiler kişiden kişiye değiştiği için bir uzmana danışmak önemlidir.
- Ölüm korkusu,
- Kontrolü kaybetme korkusu,
- Normalden hızlı atan nabız,
- Terleme,
- Titreme,
- Nefes darlığı,
- Mide bulantısı,
- Baş ağrısı veya dönmesi,
- Uyuşma gibi belirtler göstermektedir.
Panik Atak Neden Olur?
Neyin sebep olduğu bilinmemektedir. Ancak genetik, stres, olumsuzluk, beyindeki bölümlerin çalışma şekillerindeki değişiklikler rol oynamaktadır. Ailede panik atak öyküsünün olması, travmatik bir olay yaşanması, yakının kaybı, hayat düzenindeki önemli değişiklikler bu rahatsızlığın riskini artırmaktadır.
Panik ataklar ilk başlarda aniden ve beklenmedik anlarda gelse de sonrasında bazı durumlarla karşılaşınca tetiklenmektedir.
Panik Ataklar Nasıl Geçer?
Kesin bir tedavi yolu yoktur. Ancak rahatsızlık ilerlemeden bir psikoterapi desteği almak ve terapileri aksatmamak bu rahatsızlık için önemli bir etmendir.
Psikoterapinin size uygun olup olmadığını mı merak ediyorsunuz? https://biseyseans.com/psikoterapi/ yazımızdan daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
İlaç Tedavisi
Panik atak tedavisi sürecinde kullanılan panik atak ilaçları mevcuttur. Bir psikiyatrist kontrolünde ve tavsiyesinde bu ilaçları kullanarak iyileşme sağlanabilmektedir. Ancak ilaçların dozunu psikiyatristin önerdiği şekilde ve düzende kullanmak önemli bir etkendir.
Terapi
Bir psikolog desteği ile Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemi uygulanarak bireye, panik atağın zararsız olduğu anlatılarak var olan yanlış bilgi ve inançlar düzeltilme çalışılmaktadır. Ayrıca psikolog yaşanılan korkuların üstesinden gelmeyi bireye anlatmaktadır.
Panik atak ile ilgili daha fazla bilgi almak için Nişantaşı Bi’Şey Seans Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin uzman ekibine ulaşabilir ve sorularınıza cevap alabilirsiniz.
Bize ulaşmak için;
0(212) 231 94 94
0(552) 156 94 94 iletişim numaralarını arayabilirsiniz.
*Blog yazılarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.