OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU
otizm asperger farkı
Otizm spektrum bozukluğu, bir bireyin başkalarını nasıl algıladığını ve onlarla nasıl etkileşimde bulunduğunu etkileyen, bu sebeple de sosyal etkileşim ve iletişimde sorunlara neden olan bir tıbbi durumdur. Biyolojik açıdan bakacak olursak, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında karşılaştığımız karmaşık yapıya sahip bir nöro-gelişimsel farklılıktır. Otizmin, beynin işlevlerini etkileyen bazı sinir sistemi problemlerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
- Göz teması kuramama
- El çırpmak, sallanmak gibi tekrarlayıcı hareketlerde bulunma
- İsmi söylendiğinde tepki verememe
- Dönen ya da dairesel nesnelere karşı aşırı ilgili olma
- Parmağı ile istediği şeyi belirtememe
- Takıntılı davranışlarda bulunma ve rutinlere karşı aşırı bağlılık gösterme
- Akranlarının oyunlarına karşı ilgisiz kalma
- Konuşmada gecikme
Çocuğunuzun veya bakım verdiğiniz bireyin otizm spektrum bozukluğu belirtilerine sahip olduğunu düşünüyorsanız izleyebileceğiniz ilk adım alanında uzman bir psikiyatriste başvurmaktır. Gerekli tetkikler ve gözlemler yapıldıktan sonra çocuğunuz otizm spektrum bozukluğu tanısı aldıysa süreci hem kendiniz hem de tanı alan birey adına kolaylaştırabilmek için bir psikoloğa başvurmanız gerekmektedir. Bu alanda uzmanlaşmış ve tecrübe sahibi olan psikologlar sizlere ve tanısı bulunan kişiye profesyonel bir destek sağlayacaktır.
Otizm spektrum bozukluğunda Psikolog hizmeti hakkında bilgi almak için Nişantaşı Bi’Şey Seans Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin uzman ekibine ulaşabilir ve sorularınıza cevap alabilirsiniz.
Bize ulaşmak için;
0(212) 231 94 94
0(552) 156 94 94
iletişim numaralarını arayabilirsiniz.
*Blog yazılarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.
Kaynakça:
Frith, U., & Happé, F. (2005). Autism spectrum disorder. Current biology, 15(19), R786-R790.