Bi'Şey Seans

Bi'Şey Seans Kekemelik Blog Yazisi

Bi'Şey Seans Kekemelik YazısıKekemelik Nedir?

Kekemelik, bireyin konuşma akıcılığının bozulmasıdır. Bu bozukluk kendini, konuşma ve ritimde ses-hece tekrarları, ses uzatma, sesli veya sessiz bloklarla kendini gösterir. Kekeleme, beraberinde bazı davranışlar getirebilmektedir. Bu davranışlar arasında; tikler, göz kırpma, dudak ve yüz hareketleri, baş hareketleri, ayak vurma ve yumruk sıkma gibi ikincil davranışlar yer alabilmektedir ve artikülasyon bozuklukları ile karıştırılmamalıdır.

Kekelemeye bağlı iletişimdeki güçlük, sosyal; duygusal ve fiziksel olarak çocuklar üzerinde derin bir etki ortaya çıkarabilmektedir.

Kekelemenin sıklığında ve şiddetinde zaman zaman dalgalanmalar görülebilmektedir. Mesela telefonda konuşurken, beklenmedik bir durumla karşılaşıldığında ve bazı sosyal durumlarda kekeleme davranışı artabilmektedir. Fısıldarken, monoton ya da farklı bir ritimle konuşurken; şarkı söylerken, şiir okurken, kekemelik azalabilir veya kaybolabilmektedir.

Kekeme Nasıl Geçer?

Kekemelik bir hastalık değildir. Yalnızca uygun müdahale yöntemiyle kontrol altına alınması mümkündür

Herkesin aklında kekemelik nasıl geçer ya da kekemelikte kullanılan yöntemler sorusu yer alıyor ve kekemelik tedavisini merak ediyor olabilir. Gelişimsel kekemelik bazen kendiliğinden geçer ya da devam etmesi mümkündür. Kekemelikte kullanılan yöntemlerin başında dil ve konuşma terapisi gelir. Buna ek olarak, terapi sonucunda kişi kekeleme eylemini kontrol altına alarak daha akıcı konuşma becerisi kazanıp daha rahat iletişim kurabilmektedir. Terapiden elde edilen sonuç bireyden bireye göre değişiklik göstermektedir. Fakat her çocuk, genç ve yetişkin terapiden belli oranda fayda sağlamaktadır.

Hastalığın tedavisi, uzman dil ve konuşma terapistleri tarafından yapılmaktadır.

Kekemelik Belirtileri Nelerdir?

Kekemelikte yaygın olarak rastlananlar belirtiler şunlardır:

  • Konuşma kaygısı ve korkusu yaşama,
  • Hece ve kelime geçişlerinde duraksamalar,
  • Bir sonraki kelimeye geçmede zorluk yaşanması,
  • Bazı kelimelerin veya kelime içindeki bazı seslerin uzatılması,
  • Etkili iletişim kuramama veya sınırlı iletişim kurma,
  • Kelimelerin bitirilemeden bırakılması,
  • Konuşma esnasında bazı ses, hece ve kelimelerin tekrar edilmesi,
  • Konuşma başlangıcında veya devamında bir kelimeyi, kelime grubunu veya cümleyi başlatmada güçlük yaşanması vb              (belirtiler bireylere göre değişmekle birlikte yaygın olanlar sıralanmıştır)

Dil ve Konuşma Gelişimi nedir? Ebeveynler neler yapmalıdır? Merak ediyorsanız https://biseyseans.com/dil-ve-konusma/ sayfasından yazımızı inceleyebilirsiniz.

Online Terapi

Bi’Şey Seans Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nden, alanında uzman Dil ve Konuşma Terapistlerine kolayca ulaşabilir, ve dilerseniz online terapi için kolayca randevu alabilirsiniz!

 

Daha detaylı bilgi almak için uzmanımız Feyzanur Ocak’ın blog yazısı ‘Kekemelik ve Konuşma Terapisi‘ yazısını okuyabilir, Nişantaşı Bi’Şey Seans Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin uzman ekibine ulaşabilir ve sorularınıza cevap alabilirsiniz.

Bize ulaşmak için;

0(212) 231 94 94
0(552) 156 94 94

iletişim numaralarını arayabilirsiniz.

*Blog yazılarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

3 yaşında konuşmayan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Randevu Alın!