Çocuğunuz konuşurken bazı kelimelerde takılıyor ve bazı kelimeleri de uzatıyor mu? Çocuğunuzun dil-konuşma gelişimi gayet normal ilerliyorken konuşmasında bir anda duraksamalar, tekrarlamalar ya da uzatmalar mı gözlemlemeye başladınız? Ben, Dil ve Konuşma Terapisti Feyzanur Ocak. Bu yazıda sizlere kekemelik ile ilgili en çok sorulan soruların cevaplarından bahsedeceğim.
Okul öncesi dönemde, özellikle dil ve konuşma gelişiminin hızlıca arttığı 2-5 yaş arasındaki dönemde çocuklarda akıcısızlıklar görülebilmektedir. Bu dönemde bir dil ve konuşma terapistine başvurulduğunda, çocuktaki konuşma bozukluğunun, normal akıcısızlık mı yoksa uzun dönem kekemelik belirtileri mi olduğuna karar vermek amacıyla, değerlendirme yapılır. Uzmanın yapacak olduğu ölçüm sonucunda tespit edilen kekemelik şiddeti %3 ün altındaysa ve takılmalar basit gerilimsiz sözcük başı ya da tek heceli sözcük tekrarlarından oluşuyorsa, bu tip akıcısızlığın kendiliğinden düzelme olasılığı çok yüksektir. Ancak, kronik kekemeliğin belirtilerinden olan:
Eğer çocuğunuz; erkekse, ebeveynler, kardeşler ve diğer akrabalarda halen devam eden kekemelik varsa, kekemelik 3.5 yaş sonrasında başladıysa ve 6-12 aydan daha uzun süredir kekeliyorsa, ek dil ve konuşma sorunları (konuşma sesi hataları olması, anlamada sıkıntı yaşaması, yönerge takibinde güçlük yaşaması…) varsa kronik kekemelik açısından risk altındadır.
Hiçbir zaman! Çocuğunda kekemelik benzeri takılmaların olduğunu gören ebeveynler, durumun 1 ay süreyle devam etmesi durumunda dil ve konuşma terapistine başvurmalı ve sürecin nasıl ilerlemesi gerektiği konusunda destek almalıdır. Terapist terapiye hemen başlamayı ya da çocuğu belli aralıklarla görmeyi isteyebilir. Her halükârda endişe etmeye gerek yoktur. Risk faktörlerinin hepsi bile çocukta mevcut olsa çocukta kekemelik kalıcı olmayabilir.
Öncelikle kekemeliğin nedeni henüz tam olarak bilinememektir. Ebeveyn davranışlarının kekemeliğin başlamasının nedeni olmadığı bilinmektedir. Ancak çocuğun kendi konuşmasıyla ilgili çevresinden aldığı olumsuz dönütlerin konuşmasıyla ilgili olumsuz duygu ve düşüncelerin oluşmasına zemin hazırlayabildiği anlaşılmaktadır. Aynı zamanda çocuğa kendini ifade edebileceği rahat bir iletişimsel ortam yaratmak tam tersine kendi konuşmasıyla ilgili kendini iyi hissetmesine yardımcı olabilir. Bu yüzden uzman desteğinin yanı sıra, ebeveyn olarak da yapılabileceğiniz birçok şey bulunmaktadır.
Bu sorunun cevabını vermek oldukça zor. Kekemelik çözümü için eğer şansa bırakmayı seçersek ve terapiye başlamak yerine bekle ve gör tutumunda olursak, çocuğun kronik kekemelik problemi geliştirmesi için risk almış oluruz. Yani kekemeliğe yönelik müdahale geciktikçe sorunun büyümesi muhtemeldir.
Kekemelik ve Konuşma Terapisi hakkında bilgi almak için Nişantaşı Bi’Şey Seans Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin uzman ekibine ulaşabilir ve sorularınıza cevap alabilirsiniz.
Bize ulaşmak için;
0(212) 231 94 94
0(552) 156 94 94
iletişim numaralarını arayabilirsiniz.
*Blog yazılarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.
Doğru bir uzmanla sürekliliği sağlanmış bir seans hizmeti uzun vadede kendinizi daha iyi hissetmenizi, psikolojik bağışıklığınızı güçlendirmenizi sağlayacaktır.