Bi'Şey Seans

gecikmis-dil-konusma

Gecikmiş Dil ve Konuşma Nedir?

Gecikmiş dil ve konuşma, çocuğun konuşulanları anlama ve konuşmayı kullanarak iletişim kurma gelişimini yaşına göre beklenen hızda gerçekleştirememesidir. Bu gelişimsel sorun okul öncesi çocukların büyük çoğunluğunu etkilemektedir.

Gecikmiş Dil ve Konuşmayı nasıl anlarız?

Aklınızda çocuğum 3 yaşında konuşmuyor, çocuğun kekelemesi için hangi doktora gitmeliyim gibi sorular ya da evde yapılacak konuşma terapisinin etkilerini merak ediyor olabilirsiniz. Ancak çocuklar için konuşma terapistinin desteği gerekmektedir. Dil ve konuşma gelişimi, bebek doğduğu andan itibaren başlayıp devam eden bir süreçtir. Gelişim sürecinin her evresinde, çocuğun çıkarması gereken sesler ve gerçekleştirmesi beklenen davranışlar farklıdır. Genel olarak çocuklar bu evreleri aynı yaşlarda tamamlarlar. Ancak her çocuğun kendine özgü bir gelişim seyri vardır. Bu nedenle, kimi çocuklar bazı becerileri daha erken dönemlerde gerçekleştirirken, kimileri daha geç yaşlarda aynı gelişim seviyesine ulaşırlar.

Ne zaman bir uzmana başvurulmalı?

“Bebekler kaç yaşında konuşur?, Çocuğum her şeyi anlıyor ama konuşmuyor? 2 yaşındaki oğlum konuşmuyor? ya da Bebeğim konuşmuyor?” diye sorarsanız dil gelişimiyle ilgili değerlendirmeler dil ve konuşma terapisti tarafından yapılması gerekir. Geleneksel olarak uygulanan ve yanlış bilinen bazı yöntemler hakkında konuşmamız gerekirse, dile acı biber sürmek ya da konuşamayan çocuğa dua gibi yöntemler örnektir. Konuşamayan çocuk için değerlendirmeler ancak bir uzman tarafından yapılmalıdır. Değerlendirme sonucuna göre çocuk, doğrudan ya da dolaylı yoldan terapiye alınır. Geç konuşma tedavisi uzman Dil ve Konuşma terapistleri tarafından belirlenen şıklıktaki seanslar ile yapılmalıdır.

Gecikmiş Dil ve Konuşma Bozukluğunda nasıl bir çözüm yolu izlenmeli?

Peki gecikmiş dil ve konuşma tedavisi sürecinde konuşamayan çocuklar için tedavi nasıl uygulanmalıdır?

Terapi süresi sorunun nedenine göre birkaç aydan birkaç yıla kadar değişebilmektedir. Bu süreçte uzmanların ailelerlerden en çok duyduğu cümlelerden biri “Çocuğum her şeyi anlıyor ama konuşamıyor.” cümlesidir. Konuşma gecikmesinin nedenleri belirlendikten sonra sizin için en iyi konuşma terapisti tarafından çocuğa özel bir çalışma programı hazırlanır.

“Çocuğumun erken konuşması için ne yapmalıyım?” diye sorarsanız burada ailenin gözlemlenmesi önemlidir. Uzmanlar, çocukla yapılan çalışmaları ailenin gözlemleyerek aileye rehberlik yapar. Gecikmiş Dil ve Konuşma Terapisi, çocukla ne tarz oyunlar oynanması gerektiği, nasıl oyun kurulacağı, kitap okuma, doğal dil öğretimi, fırsat öğretimi, çevresel düzenlemeler, akran etkileşimi, konuşma ihtiyacı yaratma gibi çeşitli konularda aileye bilgiler verilir ve çocukla uygulama yaptırılarak ailenin programı öğrenmesi sağlanır.

“2 yaşındaki oğlum konuşmuyor, 3 yaşındaki oğlum konuşmuyor, 5 yaşındaki oğlum düzgün konuşmuyor.” diyebilirsiniz. Gecikmiş dil ve konuşma terapisi sürecinde çocuklar uzmanlar tarafından yaş gruplarına en uygun tedaviyi alarak bu süreci kolaylıkla atlatırlar.

Eğer Gecikmiş Dil ve Konuşma hakkında bilgi almak için Nişantaşı Bi’Şey Seans Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin uzman ekibine ulaşabilir ve sorularınıza cevap alabilirsiniz.

Bize ulaşmak için;

0(212) 231 94 94
0(552) 156 94 94

iletişim numaralarını arayabilirsiniz.

*Blog yazılarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Randevu Alın!