Bi'Şey Seans

fobiler

Günlük hayatımızda birçok uyarana maruz kalırız. Bazı olaylardan, nesnelerden, canlılardan sürekli olarak korku ve tehlike eğilimi gösteririz.

Korku Nedir?

Korkunun kelime anlamı var olan gerçek bir tehlike durumundan, düşüncesinden kaynaklanan endişe duygusu olarak tanımlanabilmektedir. Bizim için tehlike yaratabilme olasılığı olan durumlardan vücudumuz bizi korumak için korku duygusunu kullanır.

 

Fobi Nedir?

fobilerAPA’ya (American Psychological Association) göre, belirli bir duruma, nesneye veya olaya (örneğin, yükseklik, köpekler, su, kan, araba kullanma, uçma gibi) karşı şiddetle kaçınılan ya da belirgin bir sıkıntıyla katlanılan sürekli ve irrasyonel korku demektir.

Fobi tehlikeli bir durumun olma olasılığına bakılmaksızın bireyin verdiği tepkidir. Herhangi bir fobiye sahip olan bireyler, korktukları, endişe duydukları şeyden kaçınarak yaşam koşullarını şekillendirme eğilimine sahiptirler. Hayatının kontrolünü elinden kaçırabilir. Dolayısıyla bu noktaya geldikten sonra kontrolü yakalayabilmek pek kolay olmayacaktır.

Fobilere karşı nasıl bir yaklaşım sergilemeliyiz?

Korku bir tür bir durum için geliştirdiğimiz düşüncelerimize verdiğimiz reaksiyondur. Bu reaksiyon içinde bulunduğumuz duruma yönelik değil düşüncelerimize yöneliktir. Bu nedenle, bu hissi uyandıran düşünce tarzımızı sorgulamak ve korkuyu yenmek için kontrolün bizde olduğunu farketmek gerekmektedir. Bu farkındalık sonucu yapmış olduğumuz sorgulama sonucunda: korktuğumuz ortamla yüzleşip, korkumuzu yenebilirsek eğer bu bize hem yeni beceriler kazandıracak hem de kendimize olan güvenimizi arttırarak mücadeleci bir kişilik geliştirmemize önemli katkılar sağlayacaktır.

Çocuklarda korku ve fobiler

Çocuklar gelişim dönemlerinde belli bir dereceye kadar korku yaşayabilirler. Örneğin çocuklar ayrılık, yüksek sesler, karanlık, su, hayali yaratıklar, yılan ve örümcek gibi küçük hayvanlar gibi uyaranlara tepki göstermektedirler. Ayrıca çocuklar, belirli olaylara veya nesnelere de korku tepkileri gösterebilirler.

Fobiler hakkında bilgi almak için Nişantaşı Bi’Şey Seans Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin uzman ekibine ulaşabilir ve sorularınıza cevap alabilirsiniz.

Bize ulaşmak için;

0(212) 231 94 94
0(552) 156 94 94 iletişim numaralarını arayabilirsiniz.

*Blog yazılarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

 

Referanslar 

Ollendick, T. H., King, N. J., & Muris, P. (2002). Fears and phobias in children: Phenomenology, epidemiology, and aetiology. Child and Adolescent Mental Health7(3), 98-106. Erişim adresi: https://psycnet.apa.org/record/2002-15688-001

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Randevu Alın!