Disleksi Nedir?
Özgül Öğrenme Bozukluğu (Disleksi), normal ya da normalin üzerinde zekâya sahip çocuklarda dinleme; konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile alakalı nörogelişimsel bir bozukluk olarak adlandırılmaktadır. Özgül Öğrenme Bozukluğu (ÖÖB) genel olarak disleksi olarak bilinmekte olsa da disleksi, özel olarak okuma bozukluğu alt tipinin diğer adıdır.
Öğrenme bozukluğunun sebepleri henüz tam olarak açıklanamamıştır. Ancak yaygın olarak kabul edilen görüş; öğrenme bozukluğunun belirli genetik ve çevresel etkenler ile oluşan, biyolojik temele dayalı bir işlevsel bozukluk olduğu yönündedir.
Belirtileri Nelerdir?
En yaygın ve belirgin belirti okuma, yazma veya matematik alanında çocuğun zorluk yaşaması durumudur.
ÖÖB sadece akademik başarıyı değil, çocuğun günlük yaşantısını da etkilemektedir. Bellek, dikkat, sosyal ve duygusal becerileri de olumsuz yönde etkilemektedir.
ÖÖB’ ye bağlı olarak akademik alanda sık sık zorluk yaşamakta olan ve başarısızlığa uğrayan bir çocuğun dolaylı olarak hayal kırıklığı, üzgünlük ve kızgınlık gibi duyguları yaşaması kaçınılmaz bir durum olmaktadır. Ayrıca bu durum çocuğun sosyal yaşantısını oldukça fazla etkilemektedir. Dolaylı olarak arkadaşlık ilişkileri olumsuz yönde etkilenir ve çocuğun yalnızlaşmasına, dışlanmalarına veya zorbalığa uğramasına neden olabilir.
Özellikle ergenlik döneminde yaşıtlarına göre daha çocuksu tavırları olmakla birlikte, disleksiye bağlı konuşma ve iletişimde yaşadıkları güçlükler, çocukların arkadaş çevresinde alaya maruz kalabilmesine neden olmaktadır. Bu da ‘utanç ve yetersizlik’ duygusunu yani olumsuz düşünceleri pekiştirmektedir. Bu sebeplerin hepsi, çocuk ve gençlerin öz güvenlerini azaltabilmektedir.
Duygu durum bozuklukları ve kaygı bozuklukları gelişme riskini arttırabilmektedir. Erken tanı ve doğru eğitsel yaklaşımlar, bu sorunların ilerlemesini önlemekte oldukça büyük bir öneme sahiptir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü-Disleksi hakkında bilgi almak için Nişantaşı Bi’Şey Seans Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin uzman ekibine ulaşabilir ve sorularınıza cevap alabilirsiniz.
Bize ulaşmak için;
0(212) 231 94 94
0(552) 156 94 94
iletişim numaralarını arayabilirsiniz.
*Blog yazılarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.