Dil ve Konuşma Bozuklukları; bireyin konuşulanları anlama ve kendini ifade etme becerilerinden birinde ya da her ikisinde görülen sorunlardır. Bu kavramlar günlük hayatta oldukça karıştırılan fakat birbirinden farklı kavramlardır.
Bireyin diğer bireyleri anlamakta ve kendi düşüncelerini anlaşılır cümlelerle ifade etmekte zorlanması; bireyin dil bozukluğuna sahip olduğunun bir semptomudur. Dil ve konuşma gelişimi, bebek doğduğu andan itibaren başlayıp devam eden bir süreçtir. Gelişim sürecinin her evresinde, çocuğun çıkarması gereken sesler ve gerçekleştirmesi beklenen davranışlar farklıdır. Genel olarak çocuklar bu evreleri aynı yaşlarda tamamlarlar. Ancak her çocuğun kendine özgü bir gelişim seyri vardır. Bu nedenle, kimi çocuklar bazı becerileri daha erken dönemlerde gerçekleştirirken, kimileri daha geç yaşlarda aynı gelişim seviyesine ulaşırlar. Çocukların gelişim düzeylerinin tespit edilebilmesi amacıyla geliştirilmiş olan bir takım değerlendirme envanterleri ve testler aracılığı ile çocuğun gelişimini takip etmek mümkündür.
Bir bireyin net bir şekilde sesleri telaffuz edememesi, ses seviyesinde sorun olması, artikülasyon (sesletim) sorunu yaşaması veya konuşma akıcılığını engelleyen etkenler bulunması (kekemelik gibi), konuşma bozukluğu ihtimalini doğuran semptomlardandır.
Daha fazla bilgi almak için Nişantaşı Bi’Şey Seans Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin uzman ekibine ulaşabilir ve sorularınıza cevap alabilirsiniz.
Bize ulaşmak için;
0(212) 231 94 94
0(552) 156 94 94
iletişim numaralarını arayabilirsiniz.
*Blog yazılarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.
Doğru bir uzmanla sürekliliği sağlanmış bir seans hizmeti uzun vadede kendinizi daha iyi hissetmenizi, psikolojik bağışıklığınızı güçlendirmenizi sağlayacaktır.
Automated page speed optimizations for fast site performance