Bi'Şey Seans

dikkat-eksikligi-nisantasi-psikolog

Dikkat

Düşünceyi belli bir şey üstünde durdurabilme gücüne verilen addır. Dikkat, belleğe yerleştirilmiş bütün bilgilerden; daha sonra kullanmak için bir bölümünü seçmeyi gerektirmektedir.

Dikkat Eksikliği

Dikkat eksikliği bozukluğu zihinsel uygulama gerektiren uğraşılarda odaklanamama sorunudur. Birey bir konuda konsantre olamayıp, bir işte uzun süre çalışamıyorsa ve karşılıklı bir sohbet esnasında dikkatini konuşan kişiye veremiyorsa dikkat eksikliği yaşayabilmektedir. Bu noktada, dikkat eksikliği ve dikkat dağınıklığı birbirine karıştırılmamalıdır. Dikkat dağınıklığı zaman zaman herkesin yaşayabildiği ve değişkenlik gösteren bir durumdur, birey bazı dönemlerde odaklanma sorunu yaşayıp uzun süre çalışamayabilmektedir. Ancak dikkat eksikliği genetik bir problem olan Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun (DEHB) alt tipi olarak karşımıza çıkar.

Dikkat Eksikliği Bozukluğu (DEB) Nedir?

Dikkat eksikliği bozukluğu nörolojik bir sorundur. Bu sendrom kişide bazı davranışsal sorunlara neden olur. Kişi kendisine verilen talimatlara dikkat etmeyebilir. Okul ödevlerine ve görevlerine odaklanamaz, bunları tamamlayamaz, sosyal ilişkilerinde problemler yaşayabilmektedir. Bunun yanı sıra, dikkat eksikliği bozukluğu (DEB) uzun yıllar boyunca bir tanı olarak kabul edilmemiştir. Fakat günümüzde DEHB’nin genetik geçişli, biyolojik bir hastalık olduğu kabullenilmektedir. Mental bozuklukların tanısal ve istatistiksel el kitabı DSM-5’e göre kriterler belirlenmiş, DEB de DEHB’nin bir alt tipi olarak literatüre geçmiştir. Öncesinde Dikkat Eksikliği Bozukluğu tek başına hastalık olarak tanımlanmadığı için bu bozukluğa sahip birçok kişi hayatı boyunca başarısız, akademik başarıları düşük ve sosyalleşmeyen insanlar olarak görülmüştür.

Dikkat Eksikliği Belirtileri

Çocuklarda dikkat eksikliği bulunduğunda çocuk derse konsantre sorunu yaşayabilmektedir. Dikkatini bir süre toplayabilse bile dikkatini korumada sıkıntı ve güçlük yaşamaktadır. Genelde hayallere dalma, anlatılanları dinlememe, kendi dünyasına kapanma şeklinde deneyimler yaşamaktadır. Aynı durum yetişkinler için de geçerlidir. Dikkat eksikliği bozukluğuna sahip kişiler detaylara dikkat edemez, verilen görevlere uyum sağlayamaz ve organize olmada sorun yaşamaktadır. Sadece dikkat eksikliği bozukluğu olan çocuklar genellikle okulda sessiz ve sakindir. Ancak bu bozukluklarının hayat kalitelerini bozmayacağı ve odaklanma problemi yaşamayacakları anlamına gelmez.

DEHB (Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Listesi / Odaklanma İlacı

  • Ritalin
  • Concerta
  • Adderal
  • Klonidin
  • Pemolin
  • Karbamazepin
  • Antidepresan ilaçlar

Hiçbir ilacı, bir uzmana danışmadan almayınız!

Dikkat Eksikliği Bozukluğu Tanısı

Çocuklarda dikkat dağınıklığı için ne yapmalı diye düşünüyor olabilirsiniz. Ancak birçok farklı faktör olabileceğinden dolayı bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Özellikle çocuklarda DEB tanısı konulmadan önce yakın zamanda yaşanmakta olan boşanma; aile içinde birinin ölümü veya taşınma gibi bir durumun olup olmadığını sorgulamaktayız. Fark edilmeyen nöbetler; tiroit problemleri, uyku bozuklukları, anksiyete, depresyon ve kurşun zehirlenmesi de dikkat eksikliği bozukluğu benzeri tablolar oluşturabilmektedir. Dolayısıyla tanı koyulmadan önce bu hastalıklar ya da durumlar göz önünde bulundurulumaktadır. DEB tanısı, genellikle semptom ve belirtiler gözlemlenerek koyulmaktadır. Kişi kendi kendine tanı koymamalıdır. Mutlaka alanında uzman birine danışmak gerekmektedir. Bunun haricinde dikkat eksikliği tanısında uygulanabilen çeşitli testler mevcuttur. DEHB’nun teşhisinde kesin olarak sonuç veren tek bir test mevcut olmadığı için birçok enstitü kendine ait birtakım yöntemler oluşturmuştur.

Hiperaktif ne demek? Dikkat dağınıklığı belirtileri nelerdir? Merak ediyorsanız https://biseyseans.com/dikkat-eksikligi-ve-hiperaktivite-bozuklugu/ sayfasından yazımızı inceleyebilirsiniz.

Dikkat Eksikliği Bozukluğunda Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?

DEHB için güncel tedaviler, hasta ve aile bireylerini içeren ilaç ve davranış eğitimlerini ve psikolojik desteği içermektedir. Bu noktada ilaç tedavisi sıklıkla kullanılan bir yöntem olsa da bazı hastalar için olumsuz yan etkileri bulunmaktadır.

Bu nedenle yapılan güncel araştırmalara baktığımızda davranış eğitimi önem kazanmaktadır. Davranış eğitimi çocuk ve ergenlerin ailelerine sunulan davranışsal eğitim ve çocuğun bilişsel davranış becerilerini edinmesine yönelik verilen eğitimleri kapsamaktadır. Amaç çocuğun düşünselliğini, dikkatini ve dürtü kontrolünü arttırmaktır. Ailenin aldığı eğitim sonrasında kazanacağı yeni ebeveynlik tutumu önemli rol oynamaktadır.

Dikkat eksikliği hakkında bilgi almak için Nişantaşı Bi’Şey Seans Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin uzman ekibine ulaşabilir ve sorularınıza cevap alabilirsiniz.

Bize ulaşmak için;

0(212) 231 94 94
0(552) 156 94 94

iletişim numaralarını arayabilirsiniz.

*Blog yazılarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Randevu Alın!