Çocuk ve Ergenlerde Travma
Çocuklar ve ergenlerde travma nedeni ile çok çeşitli davranışlar ortaya çıkabilmektedir. Bunlar şu şekilde örneklendirilebilmektedir:
- Uyku bozuklukları
- Kabuslar
- Huzursuz olma hali
- Hareketli olma hali
- Uykulu veya halsiz olma hali
- Yalnız kalma isteği
- Duygusal olma hali (ağlama isteği)
- Nesnelere aşırı bağlanma
- Değişiklikle baş etmekte zorlanma durumu
- Başkalarının düşüncelerini aşırı derecede önemseme
- Okul başarısında düşüş etkisi
- Dikkat eksikliğinin artması
- Olaylara aşırı tepkiler vermek
- Anne-babayla olan ilişkilerde farklılık (aşırı talepkar olmak veya tamamen içine kapanmak)
- Kardeş ilişkilerinde olumsuz etkinin, kavgaların artması
- Travmatik olayla ilgili takıntılı düşünceler geliştirmek, sürekli bu olay hakkında konuşmak (bu olayla ilgili oyunlar oynamak da belirgin belirtiler arasındadır)
Nedir?
Ani ve beklenmedik bir şekilde meydana gelen, kişinin günlük düzenini bozan, dehşet ve endişe veren olayların yarattığı etkileri travma olarak adlandırabiliriz. Başka bir deyişle birey yaşama karşı gerçek bir riske maruz kalmışsa, fiziksel bir zararla karşılaşmışsa bu durumu psikolojik travma yaşantısı olarak tanımlayabiliriz. Böyle durumlarda korku, çaresizlik, dehşet ve panik olma hali gözlemleyebiliriz.
Nasıl Ortaya Çıkar?
Hem tek seferlik olaylar hem de tekrarlayan durumlar travmayı tetikleyebilmektedir. Aynı duruma maruz kalan iki bireyden biri için bu durum travmatik olabilirken, diğer birey bu durumu hayatını tehdit eden bir faktör olarak görmediğinden psikolojik olarak hiç etkilenmeyebilir. Çünkü bu durumu yaşayan kişinin algısına ve değerlendirmesine göre şekillenir.
Daha fazla bilgi almak için Nişantaşı Bi’Şey Seans Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin uzman ekibine ulaşabilir ve sorularınıza cevap alabilirsiniz.
Bize ulaşmak için;
0(212) 231 94 94
0(552) 156 94 94
iletişim numaralarını arayabilirsiniz.
*Blog yazılarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.