Çocuk ve Ergenlerde Depresyon:
Çocuklarda belirtiler şu şekillerde ortaya çıkabilmektedir:
- İlgi kaybı
- Uyku ve iştah bozuklukları
- Mutsuzluk
- Sosyal faaliyetlere katılmak istememe
- Özgüven eksikliği yaşamak
- Dikkat süresinde azalma yaşamak
- Okul başarısında olumsuz etki yaşamak
- Söz dinlememek
- Öfke patlamaları yaşamak ya da
- Hiperaktivite
Ergenlik döneminde ise; sigara, alkol ve bağımlılık yaratıcı madde/ilaç kullanımının başlaması bir depresyon belirtisi olabilir. Ancak her bağımlılık depresyon riski taşımamaktadır.
Depresyon Nedir?
Bir tür duygu durum bozukluğu olarak tanımlanan depresyon, kişinin; duygu ve düşüncelerinin yanı sıra davranışlarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Bu duygu durum bozukluğuna sahip bireylerin hisleri, düşünceleri ya da davranışları etki altındadır. Bu etkilere bağlı olarak çeşitli duygusal ve fiziksel sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca bu sorunlar günlük hayata yansıma olasılığı yüksek sorunlardır.
Kişinin zevk aldığı aktiviteler dahil olmak üzere hiçbir durumdan keyif alamamasına neden olur. Çünkü depresif bireyler sürekli üzüntü halinde olma eğilimindedir. Uzun süreli etkisi olabilen; sosyal, psikolojik ve biyolojik etkenlerin birleşimi ile oluşmaktadır. Buna ek olarak depresyonun sebepleri arasında; çocukluk çağındaki travmalar, ebeveynin kaybedilmesi, erken yaşta yas durumu yaşamak, işsizlik, stres, anksiyete bozuklukları, madde ve alkol bağımlılığı gibi faktörler olabilmektedir.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
- Duyguları kontrol edememe
- Günlük aktivitelere enerji ve ilginin azalması
- İştahta artış/azalış
- Belirgin enerji kaybı
- Odaklanma sorunu
- Öfke ve huzursuzluk
- Uyku düzeninde belirgin değişimler ya da
- Fiziksel ağrılar (nedeni belirsiz olan)
Psikoterapinin çocuğunuza uygun olup olmadığını mı merak ediyorsunuz? https://biseyseans.com/psikoterapi/ yazımızdan daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Boşanma Sonrası Depresyon Belirtileri
Çocuklarda, ebeveynlerin boşanması sonrası “boşanma sonrası depresyon belirtileri” meydana gelebilir. Çocuklarda, duygu ve düşüncelerinin yanı sıra davranışlarını da olumsuz yönde bir seyir gözlemlenebilir. Odaklanma sorunu, öfke, huzursuzluk, uyku düzenindeki problemler, duyguları kontrol edememe gibi ana depresyon sorunları, boşanma sonrası depresyon belirtileri arasında da yer alabilir.
Tedavi Yöntemi
Çocuklarda görülen depresyon halk dilinde psikolojisi bozuk çocuk olarak nitelendirilse de literatürde durum farklıdır. Bu nedenle depresyon belirtilerine sahip çocuk ve ergenlerin tedavi sürecine başlaması için ilk yöntem psikolojik yardım yani psikoterapidir. Uzmanların yönlendirmesi ile bir sonraki tedavi yöntemi ilaç kullanımıdır. Çünkü tedavi sonrası semptomlarda azalma ile birlikte kişinin rahatlama olasılığı vardır. Ancak yine de bu süre boyunca düzenli aralıklarla psikoterapiye de devam edilmelidir.
Eğer depresyon hakkında bilgi almak için Nişantaşı Bi’Şey Seans Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin uzman ekibine ulaşabilir ya da sorularınıza cevap alabilirsiniz.
Bize ulaşmak için;
0(212) 231 94 94
0(552) 156 94 94
iletişim numaralarını arayabilirsiniz.
*Blog yazılarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.