Bi'Şey Seans

Aile Terapisi

Aile terapisi hem bir kuram hem de bir tedavi metodudur. Klinik problemlerde ailenin etkileşimini görmeyi sağlar. Ayrıca, aile üyelerinin ilişkileri ve ilişki örüntülerini anlama/ anlamlandırma konusuna yardımcı olan bir müdahaleyi temsil eder.

Aile Terapisinin Öncüleri

Freud’un aile ilişkilerine dayanan çocukluk çağı gelişimine ve bu gelişimde aile dinamiklerinin önemine kadar uzanan köklü bir kuramdır. Adler ailenin nevrotik davranışlardaki önemini vurgulaması ile kuramsal ilerleyiş devam etmiştir. Aile konstelasyonundan (örneğin doğum sırası, kardeş rekabeti) bahsetmesi ailenin gelişimde ve nevrotik davranışlarda ne gibi etkileri olduğunu gösteren öncü kuramlardandır. Bu iki kurama ek olarak Sullivan’ın şizofreni hastaları ile yapmış olduğu çalışmalar ile kişiler arası ilişkilere yoğunlaşması aile terapisi kuramına temel oluşturmaktadır.

Aile terapisi nedir?

Aile terapisi hem semptomlara problemli davranışın temeline hem de aile dinamiklerinde i̇şe yaramayan yönleri değiştiren bir klinik müdahaledir. Tedavi metotları değişkendir. Bütün psikolojik süreçlerde kullanımı söz konusu değildir. Fakat aile içindeki belirli problemler için kesin terapi seçeneğidir. Terapi belirli dinamikler doğrultusunda uzun veya kısa olabilir. En az on seans gibi kısa süreli olabileceği gibi 20 seans üstü de çalışmalar sürer. Aileyi tanıma, problemi tanımlama, etkili baş etmeyi öğrenme şeklinde üç aşamaya sahiptir.

Çift-aile terapisi hakkında detaylı bilgi almak için https://biseyseans.com/cift-aile/ yazımıza ulaşabilirsiniz.

Aile terapisinin alt dalları

Nesne ilişkileri-aile terapisi

Bu terapinin odak noktası nesne (yani diğer bir insan) ilişkileridir. Terapi, aile üyelerinin geçmişteki nesneleri nasıl benimsedikleri ve bu nesnelerin mevcut ilişkileri nasıl etkilediği konusuna odaklanmaktadır. Amaç, üyelerin ailelerinden gelen bu çözülmemiş nesnelerin farkında olmasını sağlamak; bireysel gelişmeyi yani aile ilişkilerinden edinilen tatmini engelleyen sorunları anlamaktır.

Yaşantısal aile terapisi

Öz saygı oluşturmak, yeterli ve açık şekilde iletişim kurabilmeyi öğrenmek önemli hedefleridir. Bir çiftin olumsuz etkileşimini düzeltirken bir yandan da çiftin aralarındaki bağın güçlendirilmesine gayret eder. Bu kısmı ile bu terapi türü “duygu odaklı çift terapisi” de denir.

Yapısal aile terapisi

Ailenin temellerinde bulunan katı, problemli ve tekrarlanan sistemlere odaklanır. Bunların değiştirilmesine, düzeltilmesine çalışır.

Stratejik aile terapisi

İstenmeyen davranışların ortadan kaldırılması konusunda terapist çeşitli yeni ve işlevsel stratejiler sunarak problemli davranışı üreten kısımların düzenlenmesi hedeflenmektedir.

Aile Terapisti Kimdir?

Aile terapisti ya da aile danışmanı olan ve bu işi yapan kişilere aile terapisti adı verilir. Bireylerin kendileri dışındaki sosyal ortamlarındaki insanlarla kurdukları ilişkilerin kalitesi, ruh sağlıkları ve duygusal doyumları açısından çok önemlidir. Aile terapisi yapan bu kişiler psikoloji ya da psikiyatri alanında çalışan uzmanlar olabilir. Psikolog aile terapisti ya da psikiyatrist aile terapistleri, aile danışmanlığı ve terapisi yapabilirler. Ancak uzmanlık alanları, aile terapisi, evlilik terapisi, aile danışmanlığı ve evlilik danışmanlığı olması gerekir. Psikolog aile danışmanı ya da aile psikoloğu, ailenin temelinde bulunan çatışmalara odaklanır. Aile terapisti bir terapi sürecinde farklı roller üstlenebilmektedir.

Aile terapisi ya da aile psikolog hizmeti ile ilgili daha fazla bilgi almak için aile danışmanı psikolog uzmanlarımıza ulaşmak için Nişantaşı Bi’Şey Seans Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin uzman ekibine ulaşabilir ve sorularınıza cevap alabilirsiniz. Aile terapisti tavsiye için ekimiz size destek veriyor olacaktır.

Bize ulaşmak için;

0(212) 231 94 94
0(552) 156 94 94

iletişim numaralarını arayabilirsiniz.

*Blog yazılarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

 

Kaynakça

Corsini mi, R. J. & Wedding, D. (2012). Modern psikoterapiler. Ss. (471-523). İstanbul: Kaknüs Yayıncılık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Randevu Alın!