Edilinmiş bir dil bozukluğu olan afazi, özellikle beynin sol kısmında (yarıkürede) meydana gelen felç, inme, kayıp, kafa çarpmaları ve beyin travmaları gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Herhangi bir psikiyatrik ya da kas fonksiyonu probleminden ileri gelmeyen edinilmiş dil bozukluğunu ifade eder.
Afazi Nedir?
Ayrıca beyin hasarının diğer sebeplerinden bazıları; beyin tümörleri ve beyin enfeksiyonlarıdır. İnsan beyni, konuşulanları anlama işlevini beynin sol kısmında bulunan merkez yardımıyla yerine getirmektedir. Bu durum sadece dil bozukluğu ile sınırlı kalmamaktadır; ifade etme, okuma, yazma, konuşma, konuşulanı anlama ve tekrarlama gibi özelliklerin tamamı veya bir kısmının kaybı olarak da kendini gösteriyor.
Tipleri Nelerdir?
Akıcı ve tutuk olmak üzere iki genel afazi tipi vardır.
- Akıcı
- Tutuk
- Anomik
- Global
- Progresif
Tedavi Yöntemi
İlk olarak yaşanan ağır bir beyin travması tedavisini yapan nörolog veya beyin cerrahı tarafından tespit edilmektedir. Tespit sonrası birey, dil ve konuşma terapistine yönlendiriyoruz. Belirtilere sahip bireylerde en etkili yöntem; bozukluğun erken döneminde başlanması gereken “Dil ve Konuşma Terapisi”dir. Dil ve konuşma terapistleri tarafından bireylere uygun olarak uygulanan terapilerde iletişimin iyileştirilmesini hedefliyoruz. Dil ve konuşma terapisti, alanında uzman bir psikolog eşliğinde bireylerin komutlara tepki verme; konuşulanları algılama, sorulan soruları cevaplama, nesneleri isimlendirme ve konuşmayı devam ettirme becerilerini ayrıntılı bir şekilde değerlendirerek bireyin bozukluk durumuna uygun bir terapi yöntemi belirlemek amacıyla “Afazi Testi” uygulamaktadır.
Daha fazla bilgi almak için Nişantaşı Bi’Şey Seans Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nin uzman ekibine ulaşabilir ve sorularınıza cevap alabilirsiniz.
Bize ulaşmak için;
0(212) 231 94 94
0(552) 156 94 94
iletişim numaralarını arayabilirsiniz.
*Blog yazılarımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.